Hírek

A megyei Gyermekkönyvhónaphoz csatlakozott könyvtárunk

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Gyermekkönyvtáros Műhely és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület április 18. és május 20. között megrendezte a 43. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekkönyvhónap rendezvénysorozatot, amelyhez a pusztadobosi Községi Könyvtár is csatlakozott. Három napon szerveztünk a gyerekeknek színes programokat, amelyek mindegyike az idén nyolcvan éves Csukás Istvánhoz kapcsolódott.

A 43. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekkönyvhónaphoz csatlakozva igyekezett a Községi Könyvtár az olvasás és a könyvek szeretetére felhívni a figyelmet, és három napon szerveztünk különböző programokat, versenyeket a gyerekeknek. Könyvtárunk az idei rendezvényen Csukás Istvánt köszöntötte, aki ebben az évben ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Minden programunk a Kossuth-díjas író és költő meséihez kapcsolódott. 

"Csukás István meséi" címmel rendezett a könyvtár mesedélelőttöt május 4-én a nagycsoportos óvodásoknak. A gyerekek Csukás István híres meséiből nézhettek részeket, és Siska Sándorné is felolvasott egy szép mesét nekik. Az óvodások egészen beleélhették magukat Csukás István alkotásaiba, hiszen még a híres Gombóc Artúr kedvencét, csokoládét is kóstoltak a kellemes délelőttön. És ők em érkeztek üres kézzel, megmutatták milyen ügyesek, előadtak egy verset a tavaszról és egy szép éneket is eldaloltak.

Május 10-én rajzversenyen vehettek részt az általános iskola alsó tagozatos tanulói a Községi Könyvtárban, ahol ugyancsak Csukás István meséiből kellett illusztrációt készíteniük. A versenyen segítségükre volt Pusztafia Györgyné, nyugdíjas rajztanár is, aki a rajzolás technikáit ismertette meg velük és hasznos tippeket adott az igényes munkák elvégzéséhez. Mindenki komolyan vette a feladatot, ceruzával, vízfestékkel és filctollal készült rajzok is születtek, amelyeket Pusztafia Györgyné értékelt is a nap végén, így minden gyerek szép oklevéllel, emléklappal és könyvvel térhetett haza. Az óvodások is résztvettek a rajzversenyen, ők otthon, illetve az óvodában készítették el az illusztrációkat, és természetesen ők is ajándékokat kaptak a szép munkákért cserébe.

Már hagyomány a könyvtárban, hogy a Gyermekkönyvhónap keretében megrendezzük az "Így olvasok én!" Hangos olvasási versenyt, ahol az alsó tagozatos gyerekek egy korábban kiadott ismert, és egy, a helyszínen kapott ismeretlen szöveget olvasnak fel a zsűri és a közönség előtt. Idén a hangos olvasási verseny is Csukás Istvánhoz kötődött, az ő meséiből olvastak a tanulók. Mindenki ügyesen felkészült, bátran és szépen olvasott, így a zsűri meg is jutalmazott kivétel nélkül minden versenyzőt oklevéllel és ajándékkönyvvel.

A Községi Könyvtár sikeresen zárta a programsorozatot. Minden versenyen résztvevőnek gratuláunk!

Tovább a képekhez...

 

 

Anyák napi kézműves foglalkozás a könyvtárban

A közelgő anyák napja alkalmából rendezett április 28-án kézműves foglalkozást a Községi Könyvtár. A gyerekek az origami művészetével ismerkedhettek meg kicsit közelebbről; színes tulipánokat készítettek a hajtogatás technikájával. Piros, rózsaszín, citrom- és narancssárga virágokat csináltak. Mindenki nagyon lelkesen és ügyesen, apró segítséggel alkotta meg a virágszálakat, amit a gyerekek hazavittek, hogy édesanyjuknak átadják anyák napja ünnepének alkalmából.

Tovább a képekhez...

 

 

A magyar költészet napjára emlékeztek

József Attila születésnapjára emlékezünk április 11-én, a magyar költészet napján. A pusztadobosi Községi Könyvtár április 12-én rendezett zenés-irodalmi délutánján idézte fel a jeles ünnepet.

„Veszem a szót, földobom a levegőbe, ott szétesik, és újra megfogom, és akkor valami más.” - szól az idézet József Attilától, akinek a születésnapjára emlékezünk a magyar költészet napján. A Községi Könyvtár is felelevenítette az ünnepet, és ebből az alkalomból invitált mindenkit április 12-én egy zenés-irodalmi délutánra. 

A jelenlévők rövid betekintést kaphattak József Attila életébe, és szó volt a költészetre gyakorolot hatásáról is. A versművészet szépségéről győződhettek meg a résztvevők, többen is elszavalták kedvelt verseiket, miközben megzenésített versek is elhangoztak, amik tovább színesítették az eseményt.

Tovább a képekhez...

 

 

A húsvéttal ismerkedtek meg a gyerekek a könyvtárban

A húsvét közeledtével a Községi Könyvtár az általános iskola negyedik osztályos tanulóianak kedveskedett egy délelőtti foglalkozással, amely során a húsvéti ünnepkörrel ismerkedhettek meg a gyerekek közelebbről. Március 18-án mind az egyházi eredetű és a tavaszváró hagyományokat is felelevenítették, miközben egy vetítést is láthattak a gyerekek a régi locsolkodási szokásokról és a húsvéti időszakra jellemző ételekről. 

A gyerekek aktívan vettek részt a foglalkozáson, általuk ismert locsolóverseket szavaltak és egy húsvéti totót is kitöltöttek, hogy ellenőrizzék húsvéti "ismereteiket". 

Tovább a képekhez...

 

 

Vidám farsangi foglalkozás a könyvtárban

Elbúcsúztatták a telet a Községi Könyvtárban. Farsangi mesével, énekkel, közös játékkal és természetesen kézműves foglalkozással várta a gyerekeket a könyvtár. 

Farsang utolsó napján, február 9-én tartott vidám és kreatív foglalkozást a Községi Könyvtár. Az általános iskola első osztályos tanulói töltötték meg a könyvtárat, ahol Jurkinya Krisztina mesélt nekik a farsang eredetéről, mibenlétéről. A gyerekek farsangi meséket is néztek, és közös énekléssel is ünnepelték a farsangot. 

Nem maradhatott el a kézműves foglalkozás sem, a gyerekek színes álarcokat készítettek, amelyeket kedvük szerint díszítet-tek csillámmal, filctollal, dekorgumival. Mindenki nagyon élvezte a foglalkozást, béka, nyuszi, cica, katicabogár, pillangó, bagoly, elefánt, egér és sok más mókás álarc született, amelyeket mindenki fel is próbált, majd egy vidám farsangi nótára vonatozva búcsúztatták a telet, és a farsangot is a gyerekek.

Tovább a képekhez...

 

 
 

"Könyvtárba mentem, gyere utánam!" - Idén is könyvtári napok voltak a Községi Könyvtárban

 

Már hagyomány könyvtárunk számára, hogy csatlakozik az Országos Könyvtári Napok rendezvényhez. Az idei a tizedik alkalom, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség megendezte az egyhetes programsorozatot, amellyel a könyvtárakra igyekeznek ráirányítani az emberek figyelmét.

 

A pusztadobosi Községi Könyvtár 2015-ben is csatlakozott az idén már tizedik alkalommal megrendezett Országos Könyvtári Napok elnevezésű programsorozathoz, amely október 5. és 11. között várta színes programjaival a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. 

Október 6-án az aradi vértanúkra emlékezett a könyvtár, majd rajzversenyre invitálta a gyerekeket. Az óvodások otthon rajzoltak a „Szép az őszünk, csuda remek…” nevet viselő pályázaton, míg a nagyobbak Pusztafia Györgyné nyugdíjas rajztanár segítségével, a könyvtárban készítették el rajzaikat az ősz témájában.  A gyerekek megfogadva a kapott instrukciókat színes és kreatív alkotásokat hagytak maguk után, amelyek a könyvtárban kiállításra is kerültek. Senki sem távozott jutalom nélkül, minden rajzoló értékes könyvjutalommal és kellemes élménnyel lett gazdagabb. A keddi napot vidám kulturális program zárta, este Martinovszky István és a Pántlikás zenekar tartott népzenei koncertet és táncházat a Kastélykerti Gyerekházban. A zenekar az ünnepnapra való tekintettel az aradi tizenháromra is megemlékezett műsorában, majd színvonalas zenei előadásával kedveskedett a jelenlévőknek, akik hamar táncra is perdültek az ismerős és vidám dallamokra.

A pusztadobosi Polgárőr Egyesület idén ünnepelte huszonötödik évfordulóját. Bartha Géza, a polgárőrség vezetője ennek fényében tartotta meg előadását munkájukról a rendezvénysorozat szerdai napján, október 7-én. Tóth Tibor, a Nyírmadai Rendőrőrs parancsnoka is csatlakozott a közbiztonságról szóló délelőtthöz, a rendőrség munkájáról beszélt és kiemelten ismertette a kábítószerekről tudni érdemes ismereteket. Az előadást meghallgató diákok az elhangzottakkal kapcsolatban közbiztonsági tetsztet is kitöltöttek, a legjobb eredményeket elérőket pedig könyvekkel jutalmaztuk. A délután folyamán kézműves foglalkozás várta a gyerekeket, akik ötletes hűtőmágneseket készítettek az ősz témájában, illetve sógyurma és őszi termések felhasználásával alkottak szép díszeket. A kézműves foglalkozáson Siska Sándorné és Riczu Istvánné is segítette a szorgos kis kezeket abban, hogy maradandót alkossanak.

Az egészségnek is szentelt egy napot a programsorozat, október 8-án a Kastélykerti Gyerekházban fogadta a könyvtár az érdeklődőket. Kondor Tünde védőnő tartott tartalmas előadást az egészséges életmódról, és arról hogy mire érdemes odafigyelni, ha ép testet és lelket szeretnénk magunknak. A gyerekház dolgozóinak közreműködésével egészséges ételek is kerültek aznap az asztalra, amelyet mindenki jóízűen fogyasztott el. 

„Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon…” címmel rendezett irodalmi délutánt a könyvtár október 9-én. Őszi verseket olvastak a jelenlévők, miközben őszi dalokkal színesítették még a délutánt. 

Október 10-én a kisebbeknek kedvezett a könyvtár, a Pusztadobosi Általános Iskola udvarán népi játékokkal várta a gyerekeket, a könyvtárban pedig meséket nézhettek, társasjátékoztak, és memóriajátékkal is szívesen eltöltötték az időt. A kicsik nagyon élvezték a napot, kellemes időtöltés volt számukra. 

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat zárónapján, vasárnap rendkívüli nyitva tartás során amnesztia nappal várta az olvasókat a Községi Könyvtár, ahol használt könyvek vásárlására is lehetőség volt.

Egész héten nagy érdeklődés övezte a rendezvényt a Községi Könyvtárban, ahol kicsik és nagyok is jól érezték magukat. Reméljük, hogy könyvtárunknak sikerült programjaival jobban felhívnia a figyelmet az olvasás fontosságára és szeretetére!

Tovább a képekhez...

 

 

Nyári kézműves foglalkozáson vettek részt a gyerekek

Hamarosan kezdődik az új tanév az iskolában, ezért a Községi Könyvtár kihasználta a nyár utolsó napjait, és kézműves foglalkozásra invitálta a gyerekeket még a vakáció alatt. Augusztus 25-én és 26-án színes ötletekkel vártunk mindenkit a könyvtárba. A gyerekek papírcsíkfűzéses technikával készítettek halacskákat, színes papírból díszes pillangókat ragasztottak, dekorgumiból és üres flakonok aljából pedig ötletes, vízen úszó teknősbékákat alkottak. Nyári kifestők színezésére is lehetőségük volt a könyvtárba látogatóknak, és akik szerettek volna, egész nap internetezhettek is, amelyre persze egész nyáron lehetőségük volt. Színes alkotások készültek, minden gyerek nagyon lelkesen és ügyesen vett részt a foglalkozáson.

Tovább a képekhez...

 

A Községi Könyvtár is képviseltette magát a harmadik pusztadobosi Közösségi Napon

Harmadik alkalommal rendezték meg Pusztadoboson a Közösségi Nap elnevezésű rendezvényt. 2015. augusztus 15-én a Községi Könyvtár is jelen volt a pusztadobosi Kastélykertben megtartott eseményen. A könyvtár sátrában az előző évektől eltérően idén első alkalommal főzés zajlott, méghozzá a helyi postával közösen. A délelőtt folyamán készült el az ízletes lecsós csirkehús, amelyet burgonyakörettel és uborkával kínáltak a könyvtár és a posta dolgozói a rendezvényen megjelenteknek.

Tovább a képekhez...

 

A kisebbeknek kedveskedtünk a 42. Gyermekkönyvhónap alkalmából

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Gyermekkönyvtáros Műhely és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület április 13. és május 13. között megrendezte a 42. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekkönyvhónap rendezvénysorozatot, amelyben a pusztadobosi Községi Könyvtár is részt vett. Három napon keresztül kedveskedtünk a gyerekeknek színes programokkal, buzdítva őket a könyvtár gyakori látogatására.

Május 5-én rajzversenyre invitáltuk az óvodásokat és az általános iskola alsó tagozatosait a „Kedvenc Mesém” Rajzpályázat keretén belül. Az iskolások a könyvtárban készítették el alkotásaikat, amelyben Pusztafia Györgyné nyugdíjas rajztanár volt a segítségükre. Hasznos tanácsokkal és jó tippekkel látta el a gyerekeket, akik igyekeztek meg is fogadni azokat, és ennek megfelelően elkészíteni rajzaikat kedvenc meséjükről. Változatos technikával dolgoztak, születtek alkotások színes ceruzával, vízfestékkel, és zsírkrétával is. Az óvodások is színes és kreatív illusztrációkat juttattak el a könyvtárba. A rajzokat május 7-ig tekinthették meg a könyvtárba látogatók, és szavazhattak is a nekik legjobban tetszőre. Minden versenyző ajándékot kapott a részvételért, a legjobbak pedig könyvjutalomban részesültek.

Május 6-án az óvodásokat fogadta a könyvtár egy mesedélelőttre. Szilasiné Czentnár Csilla óvónő tartott felolvasást a nagycsoportosoknak a kedvenc meséjükből, a Piroska és a farkasból. Majd a mindenki által különösen kedvelt Bogyó és Babóca című mesesorozat két részét nézték meg, végül pedig tavaszi körjátékra invitáltuk őket, amit nagyon élveztek, mindenki ügyesen és lelkesen énekelte a tavaszi dalokat. Minden kis óvodás kapott ajándékba egy-egy színes papírból készült virágot, méhecskét, pillangót vagy katicabogarat. 

Május 7-én, a Községi Könyvtár gyermekkönyvhónapi programsorozatának zárónapján megrendezte a hagyományos „Így olvasok én!” Hangos olvasási versenyt. Az alsó tagozatos diákok vettek részt a megmérettetésen, amely során egy - már korábban megkapott - ismert és egy - a helyszínen kézhez kapott - ismeretlen szöveget kellett felolvasniuk a zsűri (Giczei Zoltánné, Daniné Groholy Gabriella, Czentnár Mihály Csaba) és a közönség előtt. Lelkesen készültek a kihívásra, minden kisdiák bátran és ügyesen szerepelt, a zsűri pedig éppen ezért minden versenyzőt szép könyvjutalomban részesített. 

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Tovább a képekhez...

 
 
 
 

A környék múzeumaiba látogattunk

 

Múzeumlátogatást szervezett a Községi Könyvtár 2015. március 27-én. A vásárosnaményi Beregi Múzeumba, a mátészalkai Szatmári Múzeumba és a vajai Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményébe látogattunk el. 

A Tomcsányi kastélyban fellelhető Beregi Múzeum híres népi textília és vasöntvény gyűjteményével kápráztatta el a tizennyolc fős csoportot. A Szatmári Múzeum a húsvét közeledtével kellemes kikapcsolódással, tojásfestéssel fogadott minket. Mindenki kimondottan élvezte a kézműves programot; színes és kreatív alkotások születtek, a húsvéti készülődés után pedig a múzeum híres szekér-, szán-, és hintógyűjteményét is megtekintettük. A Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye  ezen a napon ünnepséggel várta a múzeum látogatóit, II. Rákóczi Ferenc születésének 339. évfordulója alkalmából. Az ünnepélyen a Rákóczi-szobor koszorúzása is megtörtént, kiránduló csapatunk is  elhelyezte koszorúját tisztelete jeléül  Pusztadobos Község Önkormányzata nevében. A MH 5. sz. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekarának előadása, a kisvárdai Weiner Leo Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola nővendékeinek hangversenye és Makrai Zsuzsa zománcművész kiállítása színesítette a megemlékezést. Utunk végeztéül megtekintettük a Rákóczi-kor történéseit, a Vay Ádám kuruc generális és Esze Tamás tarpai brigadéros életét bemutató kiállításokat is, amelyeknek a MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye ad otthont. 

Mindenki nagyon jól érezte magát és kellemes élményekkel tért haza az egész napos kirándulásról.

Tovább a képekhez...

 
 
 
 

Internet Fiesta - Az internetről szólt az elmúlt egy hét a Községi Könyvtárban

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség idén is megrendezte az Internet Fiesta elnevezésű rendezvénysorozatot, amelyben ez alkalommal a pusztadobosi Községi Könyvtár is részt vett. 2015. március 19. és 26. között színes programokkal vártunk minden érdeklődőt a világháló felfedezésére. "Internetről nem csak az interneten" címmel egész hetes könyvkiállítást tekinthettek meg az olvasók a könyvtár internettel kapcsolatos szakirodalmából. Digitális helytörténet keretén belül, vetítés során ismerkedhettek meg az érdeklődők a könyvtárban fellelhető, településünkkel kapcsolatos archívummal, amely immár digitális formában is elérhető nálunk. Katona Péter közreműködésével a Pusztadobosi Általános Iskola nyolcadik osztálya internetes totót töltött ki, amely próbára tette a gyerekek interneten való böngészési képességét. Bereczki Gabriella a skype-ról tartott beszélgetéssel egybekötött előadást, ahol a résztvevők bevonásával mesélt a skype használatáról, előnyeiről és hátrányairól. Az általános iskola hetedikes diákjai pedig az internetes illemtannal ismerkedtek; a netikettel kapcsolatos videó megnézése után tudásukat is felmérték egy teszt formájában. Reméljük, hogy informatív programjaink hasznosak voltak minden rendezvényen résztvevő számára, és sikerült a világhálót jobban megismertetni és használója körét bővíteni.

Tovább a képekhez...

 

 

Kézműves kiállítással őrizzük a pusztadobosi hagyományokat

 

Helyi Kézműves Kiállítás címmel nyitott meg 2015. február 26-án Pusztadoboson a község lakosainak kézműves alkotásait felvonultató tárlat. A kiállítás egy héten keresztül lesz megtekinthető a Pusztadobosi Általános Iskola konferenciatermében.

A hagyományőrzés fontosságát és a helyi értékek felkutatását hangsúlyozza az a kiállítás, amely február 26-án nyitott meg Pusztadoboson, a Községi Könyvtár szervezésében. A Helyi Kézműves Kiállítás címet viselő tárlat vegyes, többféle technikával létrehozott, változatos alkotások sokaságát vonultatja fel, amelyek mindegyikét helyi lakosok készítettek. Horgolt, hímzett, kézzel szőtt munkák, gobelinek és harisnyavirágok díszítik a kiállításnak helyet adó Pusztadobosi Általános Iskola konferenciatermét.

A tárlat megnyitóján Dani Attila, Pusztadobos polgármestere arról beszélt, hogy mennyire fontosnak tartja a helyi kézműves hagyományok ápolását, és hogy szeretné, ha községünkben ezek a tradíciók nem merülnének feledésbe, és tovább folytatódnának, hiszen meglehetősen színes kínálatot tudunk felmutatni, amit ez a kiállítás is bizonyít. A megnyitó vendége volt Molnár Sándor, a vajai Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye múzeumvezetője, és Nagy Csaba tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület alapító elnöke. Mindketten örömüket fejezték ki, hogy jelen lehettek az eseményen, és a beregi hagyományok jelentőségéről és szépségéről beszéltek. Nagy Csaba tárogatójátékával színesítette az eseményt, kuruc dalokat játszott, amelybe közös ének kíséretében még a közönséget is bevonta. Molnár Sándor pedig a keresztszemes kézimunkákról tartott előadást, különösképpen kiemelve a számára nagyon kedves Rákóczi - mintát. Jurkinya Krisztina, könyvtárunk vezetője is kifejezte ezen kiállítás fontosságát és megköszönte a helyi kiállítók lelkesedését, és hozzájárulását a tárlat létrejöttéhez.

A megnyitó során a közönségnek alkalma volt magát a Helyi Kézműves Kiállítást is megtekinteni, amely még egy héten keresztül, március 5-ig fogadja az érdeklődőket.

Tovább a képekhez...

 

 

Könyvbemutatón vettek részt a pusztadobosi Községi Könyvtár dolgozói és olvasói

Könyvbemutatóra invitálta a Községi Könyvtár olvasóit a vásárosnaményi Beregi Múzeumba 2015. február 18-án. A könyvtár dolgozói és olvasói a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete című könyv bemutatóján vettek részt, amely a Népművészeti Örökségünk sorozat 10. kötete. A Beregi Múzeum termét teljesen megtöltötték az érdeklődők, akiket Varga János, a múzeum igazgatója köszöntött, majd dr. Ratkó Lujza etnográfus, a kötet szerkesztője vette át a szót, és mutatta be részletesen a reprezentatív albumot.

A kötetben tizenkilenc tanulmány kapott helyet, amelyet összesen tizenkét szerző írt. Több évtizedes kutatómunka eredményeként született meg a gazdag illusztrációval (900 fotó és rajz) és – a sorozat eddigi köteteihez képest – újdonságokkal is rendelkező, 784 oldalas könyv. A kutatás során több mint kétszáz településre látogattak el, és végeztek alapos felmérést azok népművészeti hagyományaiból. A népi viselet, a mindennapi használati eszközök, a gazdaságban alkalmazott tárgyak, a vallási szokások, temetők, templomok, szőttesek és még számos, most már csak igen kevesek által ismert népművészeti hagyományt mutat be a könyv, amely támogatás útján 13 millió forintból valósult meg. A melléklet tájszó és szakszó jegyzékkel is rendelkezik, illetve egy angol nyelvű összefoglalót is tartalmaz idegen nyelvűek számára.

A könyvbemutató végén a szerzők szóltak még néhány szót a kötet általuk írt részéről, majd könyvvásárlásra is lehetőség volt – amelyet maximálisan ki is használtak a jelenlévők; könyvtárunk is beszerzett egyet a színes és tartalmas kötetből, amely olvasótermi használatra áll az olvasók rendelkezésére!

Könyvtárunk dolgozói és olvasói különösen kellemes élményekkel és megyénk népművészetével alaposabban megismerkedve tértek haza.

Tovább a képekhez...

 

 

Farsangi álarcokat készítettek a gyerekek

Farsangra készültek a gyekerek 2015. február 11-én a könyvtárban. A farsangi mulatság közeledtével az általános iskola alsó tagozatos tanulóinak kedveskedett a könyvtár egy kreatív kézműves foglalkozással. A legkülönfélébb álarcokat készítették el a jelenlévők, színes csillámmal, és kreatív mintákkal díszítették azokat. Születtek kiskutya-, cica-, béka-, katicabogár- és pillangó maszkok, és egyéb díszes álarcok. Farsangi színezővel is eltöltötték az időt néhányan, ezzel is hangolódva a farsang ünnepére.

Tovább a képekhez...

 

 

Grimm mese felolvasó- és rajzversenyt rendezett a könyvtár

Jacob Ludwig Karl Grimm német meseíró és mesegyűjtő - aki fivérével, Wilhelm Grimmel vált leginkább ismertté - születésének 230. évfordulója alkalmából felolvasó- és rajzversenyt rendezett a könyvtár 2015. január 29-én. Az általános iskola alsó tagozatos tanulói számára meghirdetett versenyen tizenhét gyerek olvasott fel a Grimm fivérek legszebb meséiből, és tizenkét illusztráció készült. Minden tanuló legjobb tudása szerint, lelkesen, és ügyesen vett részt a megmérettetésen. Ennek megfelelően a zsűri meg is jutalmazott minden résztvevőt, a legjobbak pedig értékes könyvekkel térhettek haza. 

Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanáraiknak!

Tovább a képekhez...

 

 

Készülődés a karácsonyra - Karácsonyi díszek készítése a könyvtárban

Karácsonyi hangulat uralkodott a könyvtárban 2014. december 17-én. A gyerekeknek szeretett volna kedveskedni könyvtárunk egy olyan kézműves foglalkozással, amely során különböző karácsonyi dísz elkészítésére volt lehetőségük. Megannyi alapanyag (dió, toboz, csomagolópapír, dobozok, színes papír, színes ceruza, dekor lyukasztók, szalagok) állt rendelkezésükre a könyvtárba látogatóknak, amelyekből szebbnél szebb és színesebbnél színesebb díszeket készítettek. Riczu Istvánné és Siska Sándorné is segítségükre volt a szorgos gyerekeknek, hogy kreatív ötleteket alkalmazva újabbnál újabb dekorációk kerülhessenek majd a fára.

A kellemes időtöltéshez a karácsonyi zene is hozzájárult. A gyerekek karácsonyi üdvözlőlapot is készíthettek, amellyel egy-egy számukra kedves embernek kívántak boldog karácsonyt.

Tovább a képekhez...

 
 
 

Holokauszt emlékkiállítás és megemlékezés a könyvtárban

A magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából többnapos rendezvény zajlott a könyvtárban november 28-a és december 8-a között. Az eseménnyel a holokauszt áldozataira emlékezett és a túlélők előtt tisztelgett könyvtárunk. 

A kiállítás a holokauszttal és a zsidósággal kapcsolatos könyveket, újságcikkeket és fotókat vonultatott fel, különösképpen kiemelve a ma is köztünk élő nyíregyházi Markovics Gyulát, az auschwitzi koncentrációs tábor túlélőjét.

Az általános iskola hetedik és nyolcadik osztálya filmvetítésen vett részt. Az Elmondták-e…? című film segített a diákoknak jobban megismerni a holokauszt alatt történt számos borzalmas eseményt. A rendkívüli történelem óra során Jurkinya Krisztina, könyvtárunk vezetője is betekintést adott előadásával a szörnyű eseményekről. A gyerekek a filmmel és a hallottakkal kapcsolatban feladatlapot is töltöttek ki, a legjobb eredményt elértek pedig könyvjutalomban részesültek.

De nem csak az általános iskolások, hanem az idősebb korosztály is hasonló betekintést kapott a holokauszt borzalmaiba. Közös beszélgetés során emlékeztek meg az áldozatokról, miközben saját ismereteiket és benyomásaikat osztották meg egymással a hetven éve történt embertelenségről.

Tovább a képekhez...

 
 
 

Novemberi népszokások felelevenítése és gyertyakészítés a könyvtárban

A hagyományok ápolására, azon belül is a novemberi népszokások felelevenítésére hívott a Községi Könyvtár minden érdeklődőt 2014. november 25-én.

Kisebbek és nagyobbak egyaránt ellátogattak a könyvtárba, ahol közös beszélgetés során idézték fel a november hónaphoz kötődő néphagyományokat. Erzsébet, Katalin és András, a hónap legjelentősebb szentjei és a hozzájuk fűződő hiedelmek is szóba kerültek, miközben a Mindenszentek ünnepéről is megemlékeztek, illetve a Márton nap és a lúd legendájára is fény derült.

Kézműves foglalkozás keretében – a novemberre olyannyira jellemző – dekoratív gyertyák készítésére is lehetőség volt. Szép és kreatív alkotások születtek, amelyet sütemény és meleg tea kíséretében, kellemes hangulatban készítettek el a jelenlévők.

 

 

Benedek Elek Mesemondó verseny a Pusztadobosi Általános Iskolában

A Pusztadobosi Általános Iskolában idén is megrendezték a Benedek Elek Mesemondó versenyt. 2014. november 20-án az alsó tagozatos általános iskolások vették birtokba az iskola konferenciatermét, ahol huszonnégy bátor mesemondó állt színpadra és kalauzolta a jelenlévőket a mesék színes világában.

Minden résztvevő kellemes emlékekkel és ajándékkal térhetett haza a megmérettetés után, hiszen a héttagú zsűri minden felkészülőt megjutalmazott, a kiemelkedők pedig értékes könyvjutalomban is részesültek. Helyezések helyett idén is kategóriák alapján osztottak díjakat, így azt is megtudhattuk, hogy ki lett a legkitartóbb, a leghatározottabb vagy a legjobban hangsúlyozó mesélő.

Gratulálunk minden kis mesemondónak!

 
 
 

„Találkozzunk a könyvtárban” - Őszi Könyvtári Napok Pusztadoboson

Az Országos Könyvtári Napok elnevezésű programsorozat nagy népszerűségnek örvend, hiszen idén országszerte több, mint 1400 intézmény pályázott a rendezvény lebonyolítására. A programsorozat 2014. október 13-a és 20-a között invitált kicsiket és nagyokat egyaránt a könyvtárba, hogy az olvasás szeretetére buzdítsa őket. Könyvtárunk idén is részt vett az országos eseményen, és színvonalas programokkal kedveskedett olvasóinak egy héten keresztül. 

Számos érdeklődő volt kíváncsi a „Pusztadobos régen és ma” elnevezésű kiállításunkra, ahol községünkkel kapcsolatos régi és új újságcikkek bemutatásával adtunk képet Pusztadobos közelmúltjáról. Kézműves foglalkozásra invitáltunk kicsiket és nagyobbakat egyaránt a könyvtárba, akik lelkesen készítették a szebbnél szebb és igazán kreatív díszeket, alkotásokat, őszi termések és egyéb anyagok felhasználásával, amelyben Riczu Istvánné, Siska Sándorné és Kozmáné Siska Mariann volt a segítségükre. A Kastélykerti Gyerekházban egészségnapot tartottunk, ahol Kondor Tünde védőnő beszélt a résztvevőknek az egészséges táplálkozásról és az egészséges életmódról, majd Czentnárné Márton Tünde gyerekház vezető közreműködésével egészséges ételeket is fogyaszthattak a jelenlévők. Az IKSZT-ben a biztonságos internethasználatról láthattak vetítést a gyerekek Ganyu Tamás közreműködésével, majd a Jurkinya Tamás által készített informatikai totón is összemérhették tudásukat. Az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások a „Pusztadobos – az én kedves lakóhelyem” elnevezésű rajzpályázaton mérhették össze kézügyességüket, amely során a győztesek értékes nyereményekkel és kellemes élményekkel gazdagodtak. A program zárásaként pedig a Családi helyismereti vetélkedő döntőjét rendeztük meg az iskolában. A vetélkedőn részt vett csapatok közel két héten keresztül dolgoztak a Pusztadobos múltját és jelenét megismertetni kívánó feladatlapok kitöltésén. A döntőn zsűri értékelte a csoportok teljesítményét, miközben a jelenlévő vendégekkel közös éneklés és versmondás színesítette a délutánt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Molnár Sándor, a vajai Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye vezetője, aki Pusztadobos környékének nevezetességeiről tartott érdekes előadást. A vetélkedő résztvevői könyvjutalomban részesültek. Gratulálunk a győztes csapatnak (Pál Nikolett, Rostás Lili, Zámbó Olívia) és minden résztvevőnek!

 

 

Mi is ott voltunk a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, a Népmese Napján

A magyar népmese napját ünneplik Magyarországon Benedek Elek, „a nagy mesemondó” születésnapján, szeptember 30-án. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár színes programokkal várta olvasóit és a mesék kedvelőit, az eseményről pedig a pusztadobosi gyerekek sem hiányozhattak. A programsorozatot Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere nyitotta meg. A rendezvényen elhangoztak nemzetiségek meséi, egyebek mellett lengyel, örmény, bolgár, ukrán és német mesék.

Délután a Vikár Sándor Zeneiskola előadásában hallgathattunk gyönyörű népdalokat; az iskola tanulói citerán, hegedűn és tangóharmonikán szüreti dalokat adtak elő.  A bemutatón nem hiányozhatott a népi ének sem, amelybe nagy örömmel belekapcsolódtunk mi is.

A rendezvényen természetesen a népmesék játszották a főszerepet, egész napos meseolvasás zajlott, gyerekek és felnőttek előadásában. A pusztadobosi gyerekek is kivették belőle részüket, már napokkal előtte lelkesen készültek és mindannyian felolvastak egy-egy mesét, akárcsak Községi Könyvtárunk vezetője, Jurkinya Krisztina.

Később a nyíregyházi könyvtár előtti alkalmi játszótéren a gyerekek birtokba vették a fajátékokat. Kipróbálhatták magukat a különböző ügyességi játékokon, mint például a célba dobás, a teke, a halászás vagy a gólyaláb. A felhőtlen játék örömét pedig a jól megérdemelt fagylalt fokozta. Mindenki jól érezte magát, és sok mesés élményekkel lettek gazdagabbak.

A rendezvényen résztvevő tanulók: Balogh Nóra, Bíró Dalma, Csehil Áron, Rutkovszki Nóra, Varga Marianna Krisztina. A gyerekeket elkísérte Kádár Marianna tanítónő, Jurkinya Krisztina és Kapros Enikő.

 

 
 
 

Irodalmi és közösségformáló kirándulás Nagyarba és Tarpára 

Pusztadobos Község Önkormányzata irodalmi kirándulást szervezett Nagyarba 2014. szeptember 27-én. Nagyar nevezetességei, a klasszicista stílusú Luby Kastély és az azt körülölelő park, illetve a Rózsakert – amely több száz különleges rózsafajtát rejt magában – szolgáltatott értékes és színvonalas kikapcsolódást a negyven kirándulónak. A Luby Kastély közelében álló középkori műemlék református templom, és a híres Petőfi-fa – amely alatt Petőfi Sándor megírta az A Tisza című versét – sem maradt ki a megtekintett látványosságok közül. A Nagyar község határában fekvő kempingben, az impozáns Veress-Tanyán pálinkakóstolás színesítette a napot.

Az ezen a napon, Tarpán megrendezett XI. Szatmár – Beregi Szilvanap és „Új Pálinka Ünnep” rendezvényre is ellátogatott a kiránduló csapat. Községünk azonban nem csak látogatóként volt jelen az eseményen, hanem képviseltette is magát a standok sokasága között. A kézműves sátorban a pusztadobosi varrós asszonyok népviseletben várták a vendégeket, és bemutatták a szebbnél szebb keresztszemes munkáikat. Megannyian megcsodálták a gyönyörű terítőket, üvegrevalókat, könyvjelző, csuhévirágokat, falvédőket, telefontartókat.

Községünk képviselői bevezették a nézelődőket a bodza- szilva és vegyes gyümölcslekvár főzés fortélyaiba is. A rézüstben főtt lekvárnak nagy sikere volt, akárcsak a standnál kínált pálinkának. A főzős sátornál pedig finom babgulyás várta a pusztadobosi kirándulókat és a rendezvény vendégeit.

Kellemes kikapcsolódás volt ez a nap mindenki számára.

 

 

Közösségi Nap Pusztadoboson - Játékos feladatok a könyvtár sátrában

A Községi Könyvtár is kivette részét a 2014. augusztus 16-án megrendezett Közösségi Nap eseményeiből. A színes képekkel és idézetekkel díszített sátor társasjátékkal, fiúknak és lányoknak egyaránt kedvező színezővel, különböző fejtörő feladatokkal várta a kisebbeket és a nagyobbakat egyaránt. Kreatív könyvjelzők készítésére is volt lehetőségük a könyvtár sátrába látogatóknak, amely iránt különösen érdeklődtek a gyerekek. A feladatok során a legügyesebbek ajándékban is részesültek. 

Nagy sikere volt a használt könyveknek, amelyeket a sátorban lehetett megvásárolni. A helyszínen beiratkozásra is volt lehetőség.

 

 

Könyveket és újságokat kapott a könyvtár

A Pusztadobosi Általános Iskola tanára, Katona Péter számottevő folyóiratot ajándékozott a könyvtárnak, köztük az igencsak értékes 1992-es Cambridge Enciklopédiát. 

Pusztadobosi lakosunknak, Krivács Lászlónénak pedig több tíz könyvet köszönhetünk, amelyek segítségével tovább bővült könyvtárunk kínálata. 

Köszönjük a felajánlásokat!

 

 

Nyári kikapcsolódás a könyvtárban

Kisebbeket és nagyobbakat egyaránt meginvitált a nyár folyamán a könyvtár sokszínű kínálatával. A gyerekek mesekönyveket, lexikonokat, képes kiadványokat, újságokat olvasgattak, aranyos képeket színezgettek és társasjátékokkal játszottak. Nagyon élvezték a könyvjelző készítést, a legkülönfélébb motívumokkal díszítették őket, sok szép darab készült. A nyári szünetben lehetőségük volt a gyerekeknek a könyvtárban internetezni, amelyet ki is használtak.

Kellemes nyári kikapcsolódás volt ez mindenki számára, amelyet könyvek között, művelődve töltöttek el.

 

 

Hídvégi-Üstös Pál úti beszámolója

Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza nagykövete, extrém sportoló és túravezető volt a pusztadobosi Általános Iskola vendége 2014. június 4-én. Hídvégi-Üstös élménybeszámolót tartott a tavaly május 11-én kezdetét vett és öt hónapig tartó Közép-Ázsia Expedíció útjáról, amelyet egy érdekes filmes összeállításban tekinthettek meg a résztvevők.

Az expedíció olyan magyar felfedezők nyomában indult, mint gróf Almásy György, Prinz Gyula, Vámbéry Ármin, Szentkatolnai Bálint Gábor, Déchy Mór, Berzenczey László, gróf Zichy Jenő, Körösi Csoma Sándor. A 18 ezer kilométeres utat Hídvégi-Üstös Pál velocipéddel, kerékpárral, futva, úszva, ló- és teveháton, illetve hegyet mászva tette meg.

A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták az Afrika Expedíció beszámolóját. Kipróbálták a tűzgyújtást hagyományos eszközzel, megnéztek különböző tárgyakat, cipőket, fejfedőket, harci eszközöket (íjak, nyílvesszők, kések), kézzel készített bőrtokokat.

Az előadás végén minden résztvevő egy kedves ajándékkal, egy karkötővel lett gazdagabb, amelynek valamennyien nagyon örültek.

A beszámoló után a Pusztadobosi Kastélykertben közösen ültettük el az Ázsiából hozott ezer darab diófacsemete egyikét.

Különösképpen fogunk rá vigyázni, és gondozzuk majd, hiszen értéke felbecsülhetetlen!

 

 

Irodalmi - történelmi kirándulás Kassára és Borsiba

A Községi Önkormányzat és Könyvtár 2014. május 31-én szlovákiai kirándulást szervezett, amelyen negyvennégyen vettünk részt.

Megtekintettük a város nevezetességeit: a gótikus stílusban épült Szent Erzsébet – dómot, és a Rákóczi – kriptát is, ahol 1906-ban örök nyugalomra helyezték II. Rákóczi Ferenc, édesanya, Zrínyi Ilona és a fejedelem kisebbik fia, Rákóczi József, illetve bujdosótársai hamvait. Idegenvezetőnk elkalauzolt minket a városban és bemutatta a magyar vonatkozású épületeket. Ellátogattunk a Rodostói házba, a Rákóczi-emlékhelyre, ahol megtekintettünk az eredeti berendezési- és emléktárgyakat. A városban tovább haladva megnéztünk Márai Sándor szülőházát és az őt ábrázoló szobrot is. A visszavezető úton még betértünk a borsi várkastélyba, ahol 1676. március 27-én született II. Rákóczi Ferenc.
A kirándulás nagyon jól sikerült, sok élménnyel gazdagodtunk.

 

 

Így olvasok én! - Hangosolvasási verseny

Immár negyedik alkalommal rendeztük meg a könyvtárban a 2014. május 15-én a hagyományos hangos olvasási versenyt az alsó tagozatos tanulók számára. A versenyre tizenhét tanuló jelentkezett, akik egy ismert és egy ismeretlen szöveget olvastak fel.

A zsűri minden résztvevőt oklevélben és könyvjutalomban részesített. 

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanáraiknak!

 

 

„Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga?” - A költészet napja

József Attila születésnapján, április 11-én ünnepli hazánk a költészet napját, immár 1964 óta. Ennek alkalmából tartottunk 2014. április 10-én zenés-verses megemlékezést a Pusztadobosi Könyvtárban.

A rendezvényen megemlékeztünk a 200 éve született Egressy Béni író-zeneszerző-színészről, aki Vörösmarty Mihály Szózat című versét zenésítette meg. Ezen megemlékezés részeként a Szózatot Dani Attila polgármester tárogatón adta elő.

A műsor során elhangzottak neves magyar költők versei is az iskola tanulói, tanárai és meghívott vendégeik előadásában, illetve néhány megzenésített verset is meghallgattunk Kázmér Tamás tolmácsolásában.

Felejthetetlen délutánt töltöttünk együtt és élményekben gazdagon távoztunk.